Kasteel Cannenburgh

De locatie van de expositie is het kasteel Cannenburch te Vaassen. Zowel in het interieur van het kasteel als in het park rondom het kasteel zullen glasobjecten tentoongesteld worden.

De vroegste vermelding van de Cannenburch dateert uit 1365 en sinds 1402 was het een leengoed van de Gelderse hertogen. In 1543 kocht de legendarische Gelderse veldheer Maarten van Rossum de restanten van het middeleeuwse kasteel. Over de vorm van deze voorloper van de Cannenburch is weinig bekend. Op de middeleeuwse ruïnes werd een statig slot van drie verdiepingen gebouwd. De vooruitspringende ingangstoren werd van natuurstenen ornamenten voorzien, die de renaissancestijl in Gelderland introduceerden. In de kelderverdieping zijn nog sporen van het middeleeuwse complex bewaard gebleven. Na de dood van Maarten van Rossum is het kasteel tot 1882 in bezit geweest van de familie Van Isendoorn à Blois, die verschillende verbouwingen en uitbreidingen aan het kasteel heeft laten uitvoeren.

Vanaf 1882 tot 1951 is het kasteel in bezit geweest van verschillende eigenaren en uiteindelijk is het in 1951 door de Staat der Nederlanden overgedragen aan Stichting Geldersche Kasteelen. Na een restauratie in de periode 1975-1981 werd het kasteel weer in zijn oude luister hersteld, bij de recente restauratie van 2007-2010 zijn naast het kasteel ook het Bouwhuis, park en voorterrein onder handen genomen. Het historisch karakter van het park is volkomen in ere hersteld, inclusief de prachtige vijvers en een kruidentuin.

thumb_kasteel thumb_plattegrond_kasteelpark

Meer informatie over het kasteel en de omgeving is te verkrijgen via www.glk.nl/cannenburch

Routebeschrijving Kasteel Cannenburch te Vaassen: